Cartoon drawing of different child toys and accessories on a teal background.

Att Välja Rätt Bilbarnstol För Ditt barn: Framåtvänd Eller Bakåtvänd

När det kommer till bilbarnstolssäkerhet så kan kan beslutet mellan en framåtvänd och en bakåtvänd bilbarnstol vara svårt. Båda har sina fördelar och nackdelar och i slutändan måste du bestämma vilken som är bäst för ditt barn.

Framåtvänd Bilbarnstol

En framåtvänd bilbarnstol är den vanligaste typen av bilbarnstol som används för barn mellan 4 och 12 år. Det ger mer skydd än en bakåtvänd bilbarnstol, eftersom barnet hålls säkrare på plats av stolen och säkerhetsbältet. Denna typ av bilbarnstol möjliggör också bättre sikt, eftersom barnet är vänt framåt. Nackdelen med en framåtvänd bilbarnstol är att den inte ger samma skyddsnivå vid en sidokollision.

När du väljer en framåtvänd bilbarnstol till ditt barn är det viktigt att se till att den har rätt storlek och är korrekt installerad, vilket egentligen gäller alla typer av bilbarnstolar som du installerar. Sätet ska justeras för att passa ditt barns längd och vikt, och ska vara säkert fäst vid fordonet med hjälp av säkerhetsbältet eller LATCH-systemet (läs mer om latch här). Det är också viktigt att se till att selen är rätt justerad och att barnet alltid är fastspänt.

För att garantera säkerheten bör barn sitta kvar i en framåtvänd bilbarnstol tills de når den maximala höjden och viktgränsen för just den stolen. Vid det läget så är det dags att flytta till en bältesstol. Kom ihåg att följa lagarna som kommer för bilbarnstolar och att det är viktigt att kontrollera reglerna innan du köper bilbarnstol (läs mer här om bilbarnstolslagar).

Maxi-Cosi RodiFix: Den perfekta bilbarnstolen för komfort, säkerhet och bekvämlighet

Maxi-Cosi RodiFix är ett måste för er som letar efter en ergonomisk och säker bältesstol för erat barn. Med sina avancerade säkerhetsfunktioner, komfort och enkel installation är det verkligen en topp produkt (bäst rating på Jollyroom).

ISOfix-systemet säkerställer att bilbarnstolen sitter säkert på plats, medan det justerbara nackstödet och ryggstödet låter stolen växa med ditt barn, vilket ger dem den självständighet de behöver. Med hjälp av bältes-guiden kan du enkelt kontrollera att bältet sitter rätt på ditt barn. RodiFix är ett utmärkt val om du vill säkerställa att ditt barn är säkert och bekvämt under bilresor, och det backas upp av ett prisbelönt och bäst-i-test-betyg och den har även ett utökat sidokrockskydd.

Det är verkligen den perfekta bilbarnstolen för alla familjer som vill investera i säkerhet, komfort och bekvämlighet. Den uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna, ger enastående skydd och komfort med sina unika luftfyllda kuddar.

Oavsett om du letar efter en bilbarnstol för att åka på korta ärenden eller långa reso så är verkligen Maxi-Cosi’s RodiFix det perfekta valet.

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol, Authentic Black


- Framåtvänd bilbarnsstol för användning från 15 – 36 kg
- Sidokrockskydd med AirProtect
- Justerbart nackstöd
- Optimerat bältesdragningssystem
- Justerbart lutningsläge
- Installeras i bilens ISOfix-fästen eller med bilbältet
- Väl vadderat säte för extra komfort
- Klädsel som enkelt tas av och tvättas

En bakåtvänd bilbarnstol då?

När vi kommer till en bakåtvänd bilbarnstol är den säkraste typen av bilbarnstol för barn upp till 4 år. Denna typ av säte är utformad för att ge mer skydd i händelse av en sidokrock då barnet är vänt bort från kollisionen. Dessutom kan den också ge mer skydd vid en frontalkollision. Nackdelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att den inte är lika bekväm som en framåtvänd stol, och den kan vara svår att installera rätt samt att barnet inte får så mycket utsikt.

Det är viktigt att se till att bilbarnstolen sitter ordentligt fast i bilen och att remmarna är korrekt justerade och åtdragna. Det är också viktigt att se till att sitsen är monterad i rätt vinkel och att nackstödet är rätt justerat. Slutligen är det viktigt att se till att barnet har sele på sig, och att det sitter åtsittande och rätt justerat.

Dessa bakåtvända bilbarnstolar är det säkraste alternativet för små barn, och föräldrar bör se till att deras barn sitter ordentligt fast i en så snart de är redo att byta från en bakåtvänd stol. Med rätt omsorg och uppmärksamhet kan dessa säten ge optimalt skydd för din lilla bebis.

MAX-WAY: Britax Römer PLUS Testgodkänd bakåtvänd bilbarnstol för ditt växande barn

Om du letar efter en säker och bekväm bakåtvänd bilbarnstol bilbarnstol för ditt växande barn som inte blivit mer än 4 år, då är Britax Römer MAX-WAY det perfekta valet. Denna PLUS-testgodkända bakåtvända bilbarnstol är designad för att ge extra benutrymme framtill, samtidigt som det säkerställer att din bebis är säker.

Britax Römer MAX-WAY har flera funktioner som gör den till ett utmärkt alternativ för att hålla ditt barn säkert och bekvämt på vägen. Den har flera lutningslägen, ett justerbart nackstöd och en 5-punktssele med mjuk stoppning för extra komfort. Stolen i sig är också kompakt, så det finns tillräckligt med utrymme för ditt barns ben och fötter.

Förutom att vara säker och bekväm är Britax Römer MAX-WAY också enkel att installera och använda. De tydliga instruktionerna gör det enkelt att ställa in bilbarnstolen i ditt fordon, och det enkla sele- och spännsystemet gör det enkelt att säkra ditt barn i stolen.

Britax Römer MAX-WAY Black Series Bilbarnstol, Cosmos Black


- Bakåtvänd montering för 9–25 kg
- Liten stol – mer benutrymme
- Flexibel montering – trepunktsbälte eller tvåpunktsmidjebälte
- Djupa sidokuddar för optimalt skydd
- Fotstöd för extra stabilitet
- Avtagbar klädsel (utan att selen behöver tas av)
- Förankringsremmar för montering av klädsel ingår

Fastän det står att bilbarnstolen har en åldersintervall för barn mellan 9 månader och 6 år, så rekommenderas det av NTF att inte åka bakåtvänt om man är äldre än 4 år. Ni kan läsa mer om rekommendationer hos NTF.

Favoriter

På familjeklivet hittar du de bästa tipsen för ditt nya tillskott till familjen - barnvagnar, bebiskläder och allt annat smått och gott.