Cartoon drawing of different child toys and accessories on a teal background.

Solkräm för barn - Hur du skyddar dem och vad du bör veta när du köper solkräm

Solen har gjort sitt årliga intåg i vår vardag, men dess härliga värme kommer också med nackdelen av hälsovådliga UV-strålar. Att skydda sig mot solen har blivit en del av våra dagliga rutiner på sommaren, och solkräm är ett enkelt sätt att skydda sig utan att behöva svettas i heltäckande kläder. Många solkrämer har ett utmärkt UV-skydd, men det är inte den enda viktiga faktorn när man väljer solkräm.

Vi går genom det viktigaste du behöver veta om solkräm så du kan kan vara förberedd för en härlig sommar med familjen.

Solskydd för barn

Ju mindre barnet är, desto mer känsligt är det för sol. Barn under 1 år bör därför inte exponeras för direkt sol över huvud taget, och speciellt inte på de timmarna med kraftigast sol, mellan 11 och 15. Om det inte går att undvika solen är heltäckande kläder och en solhatt viktigt. Ett par solglasögon kan också hjälpa till att skydda ögonen och täcka en bit av ansiktet.

Äldre barn tål solen lite bättre, men även för dem är heltäckande kläder alltid det bästa skyddet mot solen. Speciellt i vattnet, där UV-ljuset reflekteras från vattenytan och solkräm snabbt tvättas bort. Ta en titt på badkläder med bra UV-skydd. Vissa ställen går inte att täcka med kläder, och det är inte alltid heller praktiskt med heltäckande kläder. I de fallen är det solkräm med minst SPF 30 som gäller. Gärna SPF 50, eller 50+. Glöm inte smörja kroppsdelar som öron, läppar, händer, och fötter.

Applicera solkräm

Det låter som enkel sak att applicera solkräm, men många missar faktiskt några väldigt viktiga aspekter.

  • Använd MYCKET solkräm - Det vanligaste misstaget är att man applicerar alldeles för lite solkräm. För att smörja ett barn i lågstadieålder bör man använda 3 cl till hela kroppen, alltså 2 matskedar. Mindre barn kan du använda lite mindre på, och större barn lite mer. Häller man upp den mängden i handen blir det en ganska rejäl klick. Det ska nästan kännas som att det är alldeles för mycket solkräm.
  • Återapplicera solkräm regelbundet - Skyddet från en applicering solkräm håller i regel bara 2 till 3 timmar. Det betyder att solkräm behöver återappliceras flera gånger under en dag. När man badar försvinner en del av solkrämen, vilket betyder att du behöver smörja in igen ännu oftare än så.
  • Smörj över allt - Det är lätt hänt att man missar många delar av kroppen när man smörjer in sig själv eller någon annan. Oftast läggs fokus på torso, axlar, nacke och ansikte. Men det är viktigt att inte glömma känsliga ställen som öronen, händer och fötter. Vi har väl alla sett riktigt tragiska fall av sandalbränna?

Val av solkräm

När du köper solkräm till barn bör du vara lite noggrannare än när du köper solkräm till dig själv. Barn har nämligen mycket känsligare hud, både för solen och för irriterande ämnen i solkrämen. Välj därför alltid en solkräm med stark solskyddsfaktor, minst SPF 30, men gärna SPF 50 eller SPF 50+ om de är lite mindre.

En till sak att tänka på när det gäller solkräm för barn är att undvika parfymerade solkrämer. Det fyller ingen annan funktion än att dofta lite gott, och kan vara allergiframkallande.

Det finns andra ämnen i solkrämer som man också bör undvika då de kan vara hormonstörande, allergiframkallande eller miljöfarliga. Vi har listat alla dessa ämnen längst ner på sidan om du är intresserad, men om du bara vill vet vilka solkrämer som är säkra och fria från dessa ämnen så har vi här sammanställt en lista med bra solkrämer för barn.

Evy Sunscreen Mousse Kids SPF 30, 150 ml

EVY Kids SPF 50, 150 ml

Mousse som kommer i väl konstruerad flaska så att luften håller sig ute, och mousset håller sig fräscht tills det tar slut. Otroligt lättarbetat mousse som sitter kvar på huden utan att kladda särskilt mycket. Kan enligt tillverkaren hålla upp till 6 timmar, men här får man göra sin egen bedömning. Helt klart vår favorit!

Köp EVY Kids SPF 50, 150 ml


La Roche-Posay Anthelios Wet Skin barn SPF 50+, 250 ml

La Roche-Posay Anthelios

La Roche-Posay Anthelios (BARN Wet Skin lotion SPF 50+ 250 ml
) är en fantastisk solkräm som håller bra trots vatten och sand. Den går även enkelt att applicera på både torr och blöt hud, vilket är ett stor plus. Lite dyrare än de andra solkrämerna, men det kan det väl vara värt.

Köp La Roche-Posay Anthelios Wet Skin barn SPF 50+ här


Vichy Capital Soleil Kids Gentle Protective Milk SPF50+ 300 ml

Vichy Capital Soleil Kids Gentle Protective Milk SPF50+ 300 ml

En rejält tilltagen flaska så du kan smörja in barnen med ordentliga mängder solkräm. Vichy Idéal är lätt att massera in i huden, och efter att ha torkat någon minut sitter den stabilt utan att kladda.

Köp Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn SPF 50 här


Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF 50, 50 ml

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF 50, 50 ml

En vattentålig solkräm med hög solskyddsfaktor som fäster bra på huden. Ekologiskt certifierad såklart. En riktigt bra solkräm när den väl är på plats, men upplevs kladdig under applicering.

Köp Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF 50 här


Dåliga ämen som hittats i solkrämer

Allergiframkallande ämnen

Linalool
Geraniol
Citral
Benzyl salicylate
Butylphenyl methylpropional
Hexyl cinnamal
Citronellol
Eugenol
Benzyl alcohol
Ethylhexyl methoxycinnamate
Alpha-isomethyl ionone
Coumarin
Limonene

Hormonstörande ämnen

BHT
Methylparaben
Ethylparaben
Propylparaben
Benzophenone-3
Etylhexyl methoxycinnamate
Cyclopentasiloxane

Miljöfarliga ämnen

Tetrasodium EDTA
Disodium EDTA
Limonene
Zinc oxide (nano)
Cyclopentasiloxane


Provat "Baby Present Generatorn"?💫

Hur gammal är din knodd? 😍👶

log

0-5 månader

På familjeklivet hittar du de bästa tipsen för ditt nya tillskott till familjen - barnvagnar, bebiskläder och allt annat smått och gott.